19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

2 април е Международен ден на детската книга

На 2 април отблезваме Международния ден на детската книга. Датата е избрана, тъй като на нея през 1805 г. е роден известният датски писател Ханс Кристиан Андерсен, с чиито приказки израстват поколения деца по целия свят.

През 1967 г. по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY) 2 април е обявен за Международен ден на детската книга. Оттогава е и традицията всяка година различна страна да е домакин на отбелязването на празника, като тя предлага и темата.

Тази година това е Япония, а мотото е “Прекосявайте морета на крилата на въображението”.

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява отличие на името на Андерсен, наричано „Малката Нобелова награда“. Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Носители през годините са били Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Туве Янсон, Джани Родари, Луис Карол, Валери Петров.

Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга “Ханс Кристиан Андерсен”.

Определянето на специален празник на книгата за деца има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската литературата като цяло.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук