12 C
Пловдив
сряда, октомври 9, 2024

2425 фалшиви зрители в театъра в Пазарджик

Над 4 милиона лева са раздадени на няколко фирми без задължителната по закон обществена поръчка

Докладът за извършения одит в Пазарджишкия театър е констатирал странни финансови „находки“ между 1 януари 2022 г. и 30 септември 2023 г.

Така например са установени разходи за разпространение и продажби на билети от външни фирми в размер на 2 038 754 лв. за 2022 г. и 2 366 886 лв. за 2023 г., а това е близо 90% от всички разходи за външни услуги. Над 4,2 млн. лв. от тях са извършени към 3 юридически лица по 5 сключени договора. Те са с „Театър Мелпомена“ ЕООД, „Театър Алвина“ ООД и „Ажур Пико“ ЕООД, в което управител е Кирил Кирилов. Въпреки че сумите надхвърлят 100 000 лв., обществена поръчка не е обявявана.

В документацията липсва информация както за обема на извършената работа, така и за разходите на разпространителя.

Няма доказателства какъв е действителният брой и стойност на продадените билети

от системата за продажби. Част от фактурите надвишават договорената максимална стойност.

Разходите на театъра по договорите значително надвишават сумите от продадените от разпространителите суми от билети, а това – отбелязват одиторите,

е индикатор за злоупотреба с бюджетни средства

Одитът в Пазарджик доказва, че институцията е отчела представления, които не са се състояли, но билетите за тях са субсидирани по методиката. До разминаванията се е стигнало след съпоставка на данните, подадени на контролните органи от ДКТ „Константин Величков“ срещу тези от Сцена „Сълза и смях“.

 

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук