Цената от 267 лева за килограм череши, която се появи в публичното пространство, не отразява реалната пазарна ситуация, а е изолиран случай, най-вероятно свързан с доставки за висококатегориен хотел. Това обясни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов в интервю за NOVA News.
„Подобна стойност е екзотика, а не пазарна тенденция“, категоричен е експертът. По думите му високите цени при някои продукти се дължат на недостиг, предизвикан от климатични аномалии, които са ударили реколтата. Черешите са именно сред най-засегнатите плодове, което обяснява и скока в цената им.
Иванов подчерта, че въпреки проблемите с овошките и по-слабата реколта от зеленчуци, пазарът остава добре снабден с храни. „Конкуренцията е сериозна – почти перфектна. Има стоки, има услуги, но когато предлагането спадне, а търсенето остане високо, цените логично тръгват нагоре“, каза той. Такъв е случаят и със зелето, което е поскъпнало рекордно.
При други продукти обаче има стабилизиране – цената на краставиците например намалява през последните десет дни, въпреки че на годишна база все още е с около 4% по-висока. Картофите също са поевтинели – с около 8%.
Относно евентуалната връзка между въвеждането на еврото и поскъпването на стоките, Иванов беше категоричен: „Твърденията, че единната валута ще доведе до ценови шок, са спекулации. Ценообразуването зависи от икономическите фактори, а не от валутата. Преминаването към еврото по-скоро ще улесни търговията и ще намали транзакционните разходи“.
Като тревожна тенденция той открои и нарастването на цените на млечните продукти – при киселото и прясното мляко поскъпването е близо 20% на годишна база. „Добрата новина е, че цената на маслото в Европа започна да пада – очакваме това да се отрази и на българския пазар“, допълни Иванов.