България е единствената страна в ЕС, където се продава фалшиво сирене. Това заяви д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители“, който нарече продукта „уникална“ за страната ни категория.
„Фалшивото сирене е имитиращ продукт, а в останалите държави от Европейския съюз тази практика се счита за криминално деяние“, обясни Иванов. Той припомни, че от две години в ЕС има забрана за употребата на подобни продукти, които съдържат заместители на млякото.
По данни на Министерството на земеделието и храните, за половин година сме изяли почти 6000 тона фалшиво сирене, но д-р Иванов е категоричен, че реалното количество е доста по-голямо.
„Голяма част от здравословните ни проблеми са свързани с храната, която консумираме ежедневно“, подчерта той и добави, че фалшивото сирене крие сериозни рискове за здравето, като може да доведе до сърдечно-съдови заболявания.