19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Земеделската комисия в парламента е на път да приеме спорни текстове под диктата на едри зърнопроизводители

Промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, писани под заплаха за нови протести от земеделски организации начело със зърнопроизводителите, бяха внесени спешно от март от група депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Самите те, които са членове на Комисията по земеделие в Народното събрание, признават официално в мотивите, че законопроектът не е писан от тях, а идва от Министерство на земеделието, което от месеци работи под натиск на недоволни фермери.

Експерти в земеделието обаче са смутени от лобистки текстове в проекта, който не е минал през задължителното обществено обсъждане.

Най-спорно е съкращаването на сроковете за деклариране договорите за наем и аренда пред службите по земеделие. Това ще затрудни значително целия процес по отдаване под наем и аренда на земеделската земя през текущата стопанска година, както от собствениците й, така и на тези, които я ползват. В момента срокът изтича на 31 юли, а новите предложения са за 30 юни. Според експертите подобна промяна няма да е проблем, ако тези текстове влязат в сила, от 2025 г., но  е необяснимо желанието на вносителите това да стане незабавно , още този юни. Традиционно в периода март-юли най-интензивно се сключват договори за ползване на земеделски земи. Съкращаването на срока за деклариране на тези договори пред общински служби земеделие с един месец няма да даде време на много собственици и земеделци да сключат такива. Съществен е рискът много от тези собственици на земи дори да не разберат за тази промяна и когато през юли отидат да декларират договорите си, да бъдат върнати заради изтеклия срок за деклариране. А това за означава, че ще загубят право да получават земеделски субсидии за тези земи.Незабавното влизане в сила на съкратените срокове ще повлече негативни последици и за следващите етапи по администриране на споразумения за създаване на масиви за ползване на земеделски земи, сроковете за които също се изтеглят напред във времето според следващите предложения за изменение на ЗСПЗЗ. източник: 24chasa.bg

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук