19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

(ЕКСКЛУЗИВНО) Николай Стайков за разкритията от хакнатата кореспонденция на Александър Бабаков:

„Има едно непубликувано писмо, което е изключително любопитен документ. Основният изпълнител – ТМК (компанията произвела тръбите за Турски поток и скрит акционер в загубилия конкурса руски консорциум) изпраща писмо, което през Александър Бабаков да стигне до руския министър на енергетиката, а той да го прати на саудитския си колега и да го информира, че има проблем: ТМК вече е започнала работа и проучвания и е похарчила пари, но саудитската компания Аркад печели процедурата пред българската страна с по-ниска цена. В писмото буквално пише: „Дайте да се разберем“. Това писмо е налично на InformNapalm от миналата година.
Там директно пише и че работите по проекта са започнали веднага след посещението на Бойко Борисов в Москва през 2018 – още преди да са стартирали официалните процедури за избор на изпълнител на Турски поток.
Сега тази информация се потвърждава и от намерената Пътна карта: от нея става ясно, че по целия проект започват да се харчат пари веднага след посещението на Бойко Борисов в Москва 2018 г.
Едно от важните неща, които изтеклите мейли на Бабаков от август 2023 показаха и сега се потвърждава от публикуваните от Българските елфи и InformNapalm документи, е, че е имало скрито договаряне – в Истанбул в средата на 2019 г., а след това, както стана ясно от мейла на лично Цветелина Бориславова до „диър Саша“ – в офиса на БАКБ в София. Това са преговори, организирани с участието на българското правителство –правителството участва в нещо, абсолютно забранено по закон – договаряне между участници в отворена процедура.
Според Закона за обществените поръчки за договаряне между участници се носи наказателна отговорност.
Големият губещ са данъкоплатците, българските граждани.
Бойко Борисов каза: „Моята съвест е чиста, това е във вашите джобове“. Само че в нашите джобове няма нищо, тъй като законовата процедура не е спазена.
Новите лийкове ни показват, че има съвсем различни договорки, които са останали невидими за българската публика, Турски поток се изгражда по съвсем друг план, а българската официална процедура е била само формална част от паричния поток. Има една друга сметка, която е по-различна, разминаването в стойността на проекта там е няколкостотин милиона евро.“
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук