28 C
Пловдив
понеделник, септември 8, 2025

70% от свинското месо у нас е вносно, предстои ново поскъпване

Ако България изпълни искането на Европейската комисия за премахване на клетките при отглеждане на свине, птици и телета, загубите за сектора могат да достигнат между 1,5 и 5 млрд. лева. Това предупреди изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов, цитиран от БНР.

По думите му премахването на т.нар. фиксатори ще означава цялостна промяна в производствената технология. „Министерството на земеделието все още не е изготвило официален анализ, но по предварителни данни за България разходите ще бъдат между 1,5 и 5 млрд. лева. Това са огромни суми, а ЕК не дава яснота как производителите ще бъдат компенсирани. Опасенията са, че загубите може да достигнат 40%, тъй като премахването на клетките за свине-майки ще доведе до смъртност сред малките прасета“, аргументира се Михайлов.

Той подчерта, че мярката би била сериозен удар за сектора, който и без това е силно зависим от вноса. В момента около 70% от свинското месо на българския пазар е вносно, а всяка нова промяна, която оскъпява производството, води до ново поскъпване за потребителите.

Според Михайлов свиневъдството в ЕС вече е подложено на натиск заради търговската война с Китай. „Европейският съюз наложи мита върху китайските електромобили, а в отговор Китай ограничава вноса на европейско свинско месо“, поясни той.

Въпреки трудностите свинското месо остава най-предпочитаното на българския пазар и тенденцията е това да не се промени. „За съжаление у нас липсват големи кланици, което е една от причините да сме толкова зависими от вноса“, допълни експертът.

По данни на Асоциацията през 2024 г. производството на свинско месо в страната е възстановено до 83 000 тона, но това покрива едва 35–40% от вътрешното потребление.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук