Хранителните алергии представляват имунологични реакции към определени хранителни компоненти, които организмът разпознава погрешно като заплаха. Въпреки че яйцата се считат за безопасен хранителен продукт, те са една от най-честите причини за алергични реакции, особено в детството.
Интересен феномен е обострянето на алергията към яйца след периоди на пости, като например Великденските пости. Макар да липсват големи епидемиологични проучвания по темата, това клинично наблюдение изисква внимание, особено по отношение на принципите на имунологичната толерантност.
Основни алергени в яйцата
Яйцата съдържат няколко силно алергенни протеина, разположени предимно в белтъка. Най-често срещаните са овомукоид (Gal d 1), овалбумин (Gal d 2), овотрансферин (Gal d 3) и лизозим (Gal d 4). Важно е да се знае, че дори при термична обработка, някои от тези алергени не се разрушават, което означава, че могат да предизвикат реакция както в сурови, така и в сготвени яйца. Жълтъкът също съдържа алергени, но те по-рядко водят до тежки симптоми.
При децата алергията обикновено се появява в ранна възраст, но в голяма част от случаите отшумява до училищна възраст. При възрастните тя се среща по-рядко и по-често е свързана с кръстосана реактивност – явление, при което имунната система реагира на сходни по структура вещества. Типичен пример е синдромът „птица-яйце“, при който свръхчувствителността към перушина води и до алергия към яйца.