Европейският съюз е на път да отхвърли искането на Турция за защитен статут на дюнер кебапа, което би наложило строги правила за неговата рецепта. Това съобщиха източници от Европейската комисия и германски медии, цитирани от турското издание „Тюркийе тудей“.
Турската асоциация на производителите на дюнер (UDOFED) искаше да получи изключителни права върху името „дюнер кебап“ като „защитен традиционен специалитет“. Ако искането беше одобрено, производителите в Европа щяха да бъдат принудени да спазват стриктно турската рецепта или да променят името на своите продукти.
Основните спорни точки
Основният проблем произлиза от различията в рецептите. Турция настояваше дюнерът да се приготвя само с телешко месо от животни, по-млади от 16 месеца. Освен това в защитената рецепта трябваше да се използват специфични съставки за мариноване, както и да се прилагат ограничения за количеството сол. Турското искане включваше и използването на ножове с дължина 55 см вместо електрически уреди при приготвянето на месото.
Ердоан Ком, говорител на германската Асоциация на производителите на дюнери, коментира, че приемането на тези правила „би означавало край на 95 процента от дюнерите, които в момента се продават в Германия“.
Различия между турския и европейския дюнер
Класическата турска рецепта включва месо, ориз, домати и люти чушки, сервирани в пита. Европейският вариант, който е изключително популярен, обикновено съдържа зеле, маруля, обилно количество сосове (като чеснов сос) и се сервира в джоб на хляб „лаваш“.
Възражения срещу турското искане бяха внесени от Германия и Австрия, а официалното решение, макар и отлагано многократно, се очаква да бъде отрицателно. Източник от ЕК заяви пред германския вестник „Билд“, че вероятността турското искане да успее е „близка до нула“.