19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Мартин Георгиев: ВМЕСТО ПОКАНА!

Приятели, най-после дойде времето да ви поканя „От Другата Страна“.
Така се казва филмът, документалния филм, заснет в Москва, Санкт Петербург, Донецк, Луганск и Мариопул. И Азовстал. Всъщност, каня ви на премиера.
Този филм е много важен за мен – не защото ме направи единствения журналист, който е бил и от украинската, и от руската страна на фронта.
Не защото станах последния чуждестранен журналист в централата на частната военна компания „Вагнер“. Това донякъде са случайности.
А защото преживах всичко това лично. Даже – твърде лично!
Когато заминах бях с доста кила отгоре – върнах се отслабнал. Това може и да е случайност. Но, когато заминах, бях с черна коса – върнах се прошарен.
Когато заминах се пишеше, че руснаците свалят чипове от пералните, за да ги слагат на дроновете. Днес руснаците влязоха в Авдеевка. Защо? Как стана така?
Когато заминах, лятната офанзива на украинската армия предстоеше и победата изглеждаше близо. Днес украинците имат нов командир, който заповядва отстъпление и отбрана. Защо? Как стана така?
Когато заминах, Западът беше единен срещу Путин, а свалянето му беше въпрос на време. Днес Путин ще бъде преизбран, а на Запад Папата призова Украйна да вдигне бялото знаме. Защо? Как стана така?
Когато заминах, Пригожин беше герой, а „Вагнер“ – сила. Днес Пригожин е труп, а „Вагнер“ са в Африка. Защо? Как стана така?
Когато заминах, Навални беше жив – днес вече не. Защо? Как стана така?
Нещата не стават както очаквахме, не стават както бяха планирани. Защо става така?
Какво става в главите на руснаците? Защо още не са победени? Защо взеха да побеждават? Какво мислят за Путин? Какво мислят за Навални? Изобщо, какво става „От Другата Страна“ ? На тези въпроси отговаря нашият филм. Или поне се опитва.
За всички, които могат да превъзмогнат справедливите емоции и да погледнат две неща – картата и историята – този филм е за тях. Слонът е в стаята. Нашата стая!
И – знаете ли, когато заминавах, се страхувах за себе си. Сега се страхувам за нас.
Ако искате да поговорим за тези и за други неща, елате на 26-ти март в кино “Одеон“. Началото е в 19:30 ч., краят – когато дойде, а входът е свободен!
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук