По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, потребителската кошница у нас е поскъпнала с един лев за седмица, достигайки 97 лева. Председателят на комисията, Владимир Иванов, коментира, че пазарът функционира нормално и няма дефицит на стоки, както при основните хранителни продукти, така и при плодовете и зеленчуците.
Той допълни, че не са установени картелни споразумения, а при появата на такива, контролните органи ще предприемат действия.
Поскъпване на основни храни през последните четири месеца
Направено е сравнение на цените на основните хранителни стоки на седмична база и за последните четири месеца. От май до 20 септември се наблюдава поскъпване при олиото. Въпреки очакваната не толкова добра реколта от слънчоглед в България, Иванов успокои, че няма да има недостиг, тъй като страната ни произвежда в големи количества, а и високата реколта в Европа дава възможност за внос. Поради това не се предвиждат бъдещи увеличения на цената на олиото.
За същия период са поскъпнали яйцата и сиренето. Сред плодовете най-силно е поскъпването на лимоните и прасковите, а при зеленчуците – на краставиците.
Иванов: „Има разлики над 300% в цените“
В интервю за БНТ Владимир Иванов посочи конкретни продукти, чиито цени са се повишили:
- Фасул – с 3 ст.
- Свинско месо – с 20 ст.
- Пилешко месо – с 18 ст.
- Прясно мляко – с 4 ст.
- Сирене – с 18 ст.
- Масло – с 2 ст.
- Кашкавал – с 19 ст.
- Олио – с 5 ст.
Цените на ориза (с 2 ст.), захарта (с 5 ст.) и киселото мляко (с 1 ст.) са намалели, а тези на яйцата и брашното са се запазили спрямо предходната седмица.
Иванов подчерта, че разликите между цените на едро и дребно на някои места достигат над 300%. Той уточни, че на други места цените са дори под тези на едро. Председателят на комисията съветва потребителите да следят цените на едро, за да могат да правят информиран и рационален избор при пазаруване.