23 C
Пловдив
четвъртък, септември 25, 2025

По-малко българско месо на трапезата: Защо производството спада?

В България, както и в целия Европейски съюз, броят на отглежданите селскостопански животни продължава да намалява, което води до засилен внос на месо. Според данни на Министерството на земеделието, през миналата година над 60% от консумираното месо в страната не е било българско.

Спад във всички сектори

Никой от най-разпространените видове животни не е отбелязал ръст през изминалата година. Най-сериозен е спадът при козите, чийто брой е паднал под 150 хиляди.

  • Овце: Броят им е намалял с 5%, но все още са над 1 милион. България остава в топ 10 на държавите в ЕС по брой на отглеждани овце.
  • Свине: Те са 700 хиляди.
  • Говеда: Малко над половин милион.
  • Биволи: Най-редкият вид, чийто брой е под 20 хиляди.

Производство на месо

Въпреки намаления брой на животните, българското производство на месо е нараснало с над 7% за година. Тези количества обаче са недостатъчни, за да задоволят нуждите на пазара.

Само 37% от месото, което се консумира у нас, е родно производство. Най-голям дял има свинското месо (75%),следвано от телешкото и говеждото (16%) и агнешкото (едва 7%).

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук