18 C
Пловдив
събота, септември 27, 2025

Кухненски съдове могат да причинят трайни увреждания на черния дроб

Учени от Университета в Луисвил откриха неочакван фактор, който изостря свързаното с алкохола чернодробно увреждане. Актуално проучване хвърля нова светлина върху въпроса, който отдавна е предизвикателство за медицинската наука: Защо някои хора, които консумират алкохол, развиват тежко чернодробно заболяване, докато други остават относително незасегнати?

Отговорът е открит в лицето на изкуствен химикал, известен като перфлуорооктан сулфонат, или PFOS.

PFOS е част от по-голям клас вещества, наречени пер- и полифлуороалкилни вещества (PFAS). Установено е, че този химикал значително влошава състоянието на черния дроб, когато се комбинира с алкохол.

PFOS принадлежи към известната група на т.нар. „вечни химикали“. Те привличат внимание поради широкото си присъствие и изключителната си устойчивост в околната среда и човешките тъкани. За разлика от много замърсители, които се разграждат бързо, тези съединения са устойчиви на естествените процеси на разграждане, което води до акумулация в екосистемите и в телата на живите организми.

PFOS се използва широко в редица потребителски продукти, вариращи от незалепващи съдове за готвене и устойчиви на петна тъкани до опаковки за бързо хранене и пяна за гасене на пожари. Тази повсеместна употреба е довела до универсално излагане на човека на това вредно вещество. Последни данни сочат, че около 98% от хората по света носят измерими нива на PFAS в кръвта си, като те се откриват дори в Арктика.

Учените са установили, че приложените „вечни химикали“ се натрупват в черния дроб – органът не е в състояние да ги отстрани и се уврежда дори без влиянието на алкохол.

Комбинацията от PFOS и алкохол обаче разрушава органа много по-бързо.

Взаимодействието между алкохола и PFOS отваря нови пътища за терапевтични изследвания. Чрез идентифициране на ключови молекулярни пътища, нарушени от комбинираното излагане, изследователите се надяват да създадат нови лекарства, насочени към укрепване на чернодробната защита или смекчаване на уврежданията, пише zdrave.to.

Консумацията на алкохол остава водеща причина за чернодробни заболявания в световен мащаб и основно предизвикателство за общественото здраве. Световната здравна организация (СЗО) отдава близо три милиона смъртни случая годишно на причини, свързани с алкохола, като чернодробните заболявания съставляват значителна част от този брой.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук