14 C
Пловдив
понеделник, септември 29, 2025

Супите от зеле понижават кръвната захар по-ефективно

Консумацията на супи, приготвени от кръстоцветни зеленчуци (като различните видове зеле), може значително да помогне за понижаване и стабилизиране на нивата на кръвната захар. Това е заключението от проучване на австралийски учени, публикувано в списание Diabetes, Obesity and Metabolism.

Супа от зеле срещу супа от кореноплодни

В проучването участвали възрастни доброволци, които ежедневно консумирали по 600 мл зеленчукова супа. Едната група приемала супа от кръстоцветни зеленчуци (зеле, броколи и др.), докато другата група консумирала супа от кореноплодни зеленчуци и тиква (моркови, картофи).

Резултатите показали, че понижаващият кръвната захар ефект на супата от зеле е бил по-силен от този на супата от кореноплодни. Участниците, които са яли супа от кръстоцветни, са имали по-ниски нива на глюкоза и като цяло по-стабилни колебания на кръвната захар.

Защо кръстоцветните са толкова полезни?

Авторите на проучването обясняват ползите с богатото съдържание на полезни вещества в кръстоцветните зеленчуци, като:

  • Полифеноли
  • Витамин К
  • Нитрати
  • Сулфорафан

Тези съединения доказано подобряват инсулиновата чувствителност и намаляват възпалението. Следователно, редовното включване на зеле, броколи и други кръстоцветни зеленчуци в диетата може значително да подпомогне метаболитното здраве.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук