Диетата влияе върху мозъка много по-сериозно, отколкото досега се смяташе.
Ново проучване на изследователи от Медицинския факултет на Университета на Северна Каролина (UNC), публикувано в списание Neuron, разкрива уникален поглед върху това как вредната храна пренастройва центъра на паметта в мозъка, което води до риск от когнитивна дисфункция. Това ново изследване отваря вратата към възможности за ранни интервенции, които биха могли да предотвратят дори дългосрочна загуба на памет, свързана със затлъстяването.
Учените са открили, че при диета с високо съдържание на мазнини (HFD), специални клетки в хипокампуса (центърът на паметта) – т.нар. CCK интерневрони – стават прекалено активни.
Причината за това е нарушеното усвояване на глюкоза от мозъка. Тази свръхактивност пречи на нормалната работа на хипокампуса и влошава обработката на паметта, дори след само няколко дни подобен режим на хранене. Подобна диета наподобява типичната западна храна, богата на наситени мазнини, като чийзбургери и пържени картофи.
Изследването, цитирано от Science Daily, показва още, че протеинът PKM2, който регулира използването на енергия от мозъчните клетки, има ключова роля в този процес.
„Знаехме, че диетата и метаболизмът могат да повлияят на здравето на мозъка, но не очаквахме да открием толкова специфична и уязвима група мозъчни клетки, CCK интерневроните в хипокампуса, които биват пряко засегнати от краткосрочно излагане на диета с високо съдържание на мазнини“, казва Сонг, член на Центъра по невронауки към UNC.
Той допълва, че изследователите са били силно изненадани от скоростта: „Това, което ни изненада най-много, беше колко бързо тези клетки промениха активността си в отговор на намалената наличност на глюкоза и как само тази промяна беше достатъчна, за да увреди паметта.“