17 C
Пловдив
неделя, октомври 5, 2025

Българските лозари алармират: Румънско грозде се продава като българско, родното производство е на ръба

Нелоялна конкуренция и липса на държавен контрол изправят българските лозари пред оцеляване. На пазарите и тържищата у нас масово се предлага румънско грозде, обозначено като българско, а цената му варира между 1 и 10 лева за килограм.

„Тази практика не е от вчера – нерегламентираният внос от Румъния продължава вече 5–6 години. Вкарва се и грозде от Молдова, купувано на 80–90 стотинки за килограм, при положение че нашите производители не могат да издържат на такава себестойност“, казва Десислав Костов, собственик на винарска изба в Каварна и стопанин на 400 декара лозя.

По думите му разликата в цените идва от субсидиите.
„В Румъния производителите получават значително по-висока подкрепа. У нас субсидията е около 35–40 лева на декар, от които се удържа и 10% данък. Това съсипва лозарството. В Южна България вече има масово изоставени лозя“, казва Костов.

Той посочва и друг проблем – вносът на грозде за преработка, който също идва основно от Румъния, Молдова, Унгария и Северна Македония.
„Нашите предприятия купуват евтино вносно грозде, защото така е по-изгодно. Но защо там могат да произвеждат по-евтино? Защото имат подкрепата на държавата – нещо, което тук липсва. Искам да попитам министъра на земеделието – знаят ли институциите как това грозде влиза в България, колко ДДС е платено и колко касови бележки са издадени по тържищата?“, пита производителят.

По негови изчисления, себестойността на един килограм българско грозде е около 1 лев. За да бъдат покрити разходите и заплатите, цената на изкупуване трябва да е поне 1,50 лева.
„Имаме добри работници, включително от Узбекистан, плащаме им редовно. Но при тези цени няма как да оцелеем“, добавя той.

Добра реколта, но скъп килограм

В Добричка област, където се намира и винопроизводителният район на Каварна, тази година реколтата е много добра, въпреки студената пролет и забавената вегетация. Производителите отчитат добиви от 700–800 килограма от декар, при захарност над средната, а цените варират между 1,60 и 2 лева за килограм.

„Миналата година беше 80 стотинки, сега е повече, но гроздето е хубаво. Ще купим по-малко, но вино пак ще направим – поне да стигне до Коледа, а ако има късмет, и до Трифон Зарезан“, шегуват се дребни винари от региона.

Търсене има и от малки винарски изби, които изкупуват както бели сортове – Мускат, Шардоне, Ризлинг, Совиньон блан, така и червени – Сира, Каберне, Пино ноар.

„Гроздето е отлично, но ако не се вземат мерки срещу нерегламентирания внос, скоро няма да има кой да го отглежда“, предупреждава Костов.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук