Начало ПОСЛЕДНИ НОВИНИНай-често фалшифицираните храни в света – как да разпознаем оригинала

Най-често фалшифицираните храни в света – как да разпознаем оригинала

от NewsPoint.bg
0 коментари

Често виждаме реплики на известни модни и козметични марки – чанти, обувки, часовници, парфюми. Рядко обаче се замисляме, че и храната може да бъде фалшифицирана, особено когато продуктът е скъп или труден за производство. Експерти от хранително-вкусовата индустрия споделят за най-често имитираните храни в света, според Business Insider и money.bg.

Кафе

С нарастващата цена на кафето на пазара все по-често се появяват нискокачествени продукти, смесени със смлени жълъди, ечемик, пшеница, а понякога и с остатъци от дървени стърготини или изгорена хартия.

Високата цена се дължи на климатичните условия, краткото време за обработка и обема суровини – за 1 кг кафе са необходими около 1500 плода. За да сте сигурни в качеството, купувайте само от лицензирани продавачи и изисквайте сертификат за произход.

Пармезан

Твърдото италианско сирене се произвежда единствено в регион Емилия-Романя, където естествено виреят всички бактерии за специфичния му вкус. Пармезанът отлежава минимум една година, а по-дългото съхранение прави вкуса по-ароматен.

В други страни производителите понякога използват оризово брашно или целулоза. През 2016 г. се разкри, че 100% пармезанът Great Value на Walmart съдържа 7,8% целулоза – почти двойно над допустимата норма.

Ванилия

Само около 1% от световната ванилия е истинска. Основният ѝ източник е Мадагаскар, където фермерите опрашват орхидеите ръчно. Имитациите използват лабораторно произведен ванилин, извлечен от петрол или други източници, който понякога може да бъде опасен.

Мед

Една трета от меда на световния пазар е фалшив – обикновено смес от царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза или други евтини сиропи. Китай е сред най-големите производители на такива продукти. Експертите съветват да купувате мед от местни производители, дори и на по-висока цена.

Зехтин

Extra virgin зехтинът е често фалшифициран чрез добавяне на по-евтини масла – соево или растително. Купувачите трябва да проверяват етикета, цената и датата на пресоване.

Хайвер

Истинският хайвер се произвежда от яйцата на есетрови риби и процесът му е изключително трудоемък. Фалшивият се прави от по-евтини риби и се разпознава по начина, по който реагира на гореща вода.

Шафран

Отглеждането на шафран е ръчен и продължителен процес – за 1 кг са нужни 150 000 цвята минзухар. Фалшивият шафран съдържа сено, конски косми, кокосови нишки и корени.

Трюфели

Истинските трюфели са редки и скъпи. На пазара има много имитации – зехтин или слънчогледово олио с аромат на трюфел, често синтезиран от петролни съединения.

Кленов сироп

За 1 кана истински кленов сироп са нужни около 150 л непреработен сок. Имитациите използват царевичен сироп с добавени ароматизанти и карамелен оцветител.

Уасаби

Само 1% от американското и 5% от японското уасаби са истински. Останалото е смес от хрян, подсладител и нишесте, която не променя здравето, но не предоставя оригиналния вкус.

Говеждо Wagyu

Истинското Wagyu се отглежда в специфични условия и изисква специална диета и масаж на животните. Фалшивите продукти кръстосват породите и нарушават оригиналната мраморна структура.

Имитираните храни влияят на цените и вредят на производителите на оригинални продукти. Световната индустрия за фалшиви храни се оценява на около 40 милиарда долара годишно. През 2022 г. Европол разкри 40 организирани престъпни групи, занимаващи се с такива продукти.

Може също да харесате

Оставете коментар