19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Осъдиха продавач от Пловдив, подпалил търговски обект, недоволен от заплащането

Взел и всички налични пари и духнал

Продавач от Пловдив си отмъсти на шефа за ниската заплата, като драсна клечката на търговския обект, в който работел. Задигнал и над 3500 лв. и изчезнал. Ангел Чобанов беше осъден след близо 6 г. прехвърляне на делото между прокуратурата и съда, защото палежът е извършен на 16 юли 2018 г.

Тогава Чобанов бил на 19 години. Работел само нощни смени и в конкретната вечер, когато застъпвал, колегата от предишната смяна му предал оборота от 279 лв. Отделно в метална кутия имало 3380 лв.

В малките часове на нощта Чобанов споделил на познат, който бил при него, че се готви да запали нонстопа, защото натоварването е голямо, а парите – малко, и да замине да работи на морето. Другият не повярвал, но тогава младежът му показал шише със запалителна течност. После взел всички пари от обекта, като му се наложило да разбие металната кутия. Полял рафтовете със запалителната течност, възпламенил ги и си тръгнал, след като се уверил, че огънят е разраства. Случайна минувачка подала сигнал за пожара и изпратените на мястото огнеборци успели да го овладеят, преди да се разпростре и към съседните магазини за цветя, дрехи и др. В самия павилион обаче изгоряла стока за 12 401 лв. – цигари, дъвки, шоколади, вафли, ядки и др.

След неколкократна преработка на обвинителния акт Ангел Чобанов е изправен пред Окръжния съд в Пловдив и е признал вината си. Освен за палежа той е с обвинения и за взетите пари, които според прокуратурата са му били поверени като на длъжностно лице, за да ги пази. Съставът обаче счита, че той е  виновен по този член на Наказателния кодекс само за предадения му от колегата оборот. За по-крупната сума от 3380 лв.  е обявен за невинен. „Това е очевидно дори само предвид описаното в обвинителен акт, че за да отнеме сумата от 3880 лв., на подсъдимия Чобанов се наложило да отваря със сила ламаринената вратичка на касата. При това ясно е, че след като  му се е наложило да преодолява препятствия, за да достигне до нея, то няма как да му е била поверена“, е записано в мотивите към присъдата.

Тя е 2 години условно с изпитателен срок от 36 месеца.

предава:24plovdiv.bg

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук