Ако напоследък ви се струва, че порциите в ресторантите изглеждат по-малки, не грешите. Размерите на ястията в менютата видимо намаляват, като причината е високият темп на инфлация и драстично увеличените оперативни разходи, съобщава американската медия Taste of Home.
Най-голям удар от инфлацията понасят заведенията, предлагащи най-достъпна и масова храна. Според анализа, най-засегнати са ресторантите за дюнери, хамбургери и пица, следвани от тези, предлагащи морски дарове, италианска и китайска кухня.
Защо порциите намаляват?
Инфлацията доведе до най-високите цени в менютата от над 40 години насам. Заведенията с ограничено и пълно обслужване са повишили цените си с поне 7% само през последната година, като цените на хранителните стоки изостават минимално с ръст от 7,4%. В някои заведения за бързо хранене (данните се отнасят за САЩ) цените са скочили с над 15%.
Това се дължи на три основни фактора, които повишават разходите на ресторантите:
- Нарастващи цени на храните: Институтът по храните посочва, че по-високите цени на основни продукти като пшеница, брашно, протеини и зеленчуци създават сериозен натиск.
- Повишени разходи за труд: Ресторантите отчитат 10% увеличение на заплатите поради продължаващия недостиг на работна ръка.
- По-скъпи материали (консумативи и опаковки).
Търсене на компенсации
Сега, на фона на недостига на суровини и високите разходи за съставките, ресторантите търсят начини да запазят печалбата си и да направят клиентското преживяване възможно най-изгодно (за тях самите).
Някои заведения примамват клиентите обратно с различни ограничени във времето отстъпки, като например сезонните оферти на Starbucks или томболите на Camp McDonald’s. Тези промоции често създават у клиентите илюзията, че получават максимално добро съотношение цена-качество, дори когато реалната сделка не е толкова изгодна.