Съдържание
Вероятно сте чували, че консумацията на сезонни плодове и зеленчуци е едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето си. В разгара на есента тиквата е на почит не само заради празници като Вси светии, но и заради безбройните кулинарни възможности – от супи и кремове до изискани чийзкейкове и кексове.
Тиквата: Суперхрана без холестерол
Тиквата е истински склад за полезни вещества. Тя е богата на минерали като калий, мед, манган, желязо, магнезий и фосфор, както и на витамини С, Е, В2, В3, В6 и фолиева киселина. Освен това е пълна с белтъчини и въглехидрати.
Най-хубавото: тиквата е бедна на прости захари и не съдържа холестерол. Тези ѝ характеристики я правят изключително подходяща за консумация от хора, страдащи от диабет и сърдечно-съдови заболявания.
Ако все пак не сте почитател на традиционната печена тиква с мед и орехи, вижте четири различни начина да я включите в менюто си:
1. Ароматен тиквен кекс
Необходими продукти:
- Тиква: 300 г (почистена)
- Брашно: 300 г
- Захар: 200 г кристална захар + 1 пакетче ванилова захар (16 г)
- Мазнина: 120 мл олио
- Яйца: 2 големи
- Добавки: 15 г бакпулвер, ½ ч.л. канела, ½ ч.ч. едро нарязани орехи
Приготвяне:
- Настържете тиквата на ситно ренде. Пресейте брашното заедно с бакпулвера.
- В голяма купа разбийте захарта, ваниловата захар и яйцата с вилица или тел до хомогенна смес.
- При непрекъснато бъркане добавяйте олиото на тънка струйка, докато яйцата го поемат напълно.
- Прибавете една трета от брашното и разбъркайте с дървена лъжица. Добавете канелата и половината от настърганата тиква.
- Редувайте останалото брашно и тиква, като бъркате след всяко добавяне. Накрая добавете орехите. Сместа трябва да е гъста.
- Намаслете (с меко масло) и поръсете с брашно кексова форма (изтупайте излишното брашно). Печете в предварително загрята фурна на 170°C без вентилатор, на средна скара, за около 40 минути.
- Проверете готовността след 30-тата минута с дървена клечка – ако излезе суха, кексът е готов.
2. Изискан чийзкейк с тиква
Необходими продукти:
- Тиквено пюре: 300-350 г (сварена и пасирана тиква)
- Крем: 300 г крема сирене, 3 яйца, 100 г пудра захар, 1 пакетче ванилова захар
- Блат: 200 г бисквити, 100 г омекнало масло, 1 ч.л. канела
Приготвяне:
- Извадете крема сиренето, яйцата и маслото от хладилника поне час преди готвене.
- За блата: Смелете бисквитите, смесете ги с канелата и омекналото масло. Омесете до получаване на влажни трохи. Разпределете сместа по дъното на форма с падащи стени, като притискате плътно.
- За крема: Разбийте крема сиренето с пудрата захар до гладкост. Добавете едно по едно яйцата, а накрая ванилията.
- Прибавете пюрето от тиква към крема и разбъркайте внимателно с лъжица (без миксер).
- Изсипете крема върху бисквитения блат. Печете в предварително загрята фурна на 150°C за 90 минути.
- След изпичане не вадете чийзкейка веднага. Изключете фурната, открехнете вратичката и го оставете да се охлади напълно вътре.
3. Лесен тиквен крем
Необходими продукти:
- Тиква: 700 г (сорт „Цигулка“)
- Мляко: 500 мл прясно мляко
- Захар: 180 г (общо)
- Сгъстител: 3 с.л. царевично нишесте
- Други: 3 жълтъка, 1 ванилия
Приготвяне:
- Почистете тиквата от семките (не белете кората), нарежете я на парчета и я поръсете с 80 г от захарта. Изпечете на 180°C за 40–50 минути до пълно омекване. След като изстине, отстранете кората и я пюрирайте.
- Загрейте млякото с останалата захар до пълното ѝ разтваряне. Добавете тиквеното пюре, разбъркайте и оставете на слаб огън.
- В отделна купа смесете жълтъците, нишестето и ванилията. Постепенно прибавете малко от горещата тиквена смес към жълтъците (за темпериране), след което върнете сместа в тенджерата.
- Бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Разпределете в чаши и охладете. Гарнирайте по желание с канела или орехи.
4. Кадифена крем супа от тиква
Необходими продукти:
- Тиква: 350 г (нарязана на кубчета)
- Зеленчуци: 700 г обелени картофи, 1 глава лук, 1 голям морков, 60 г корен целина (всички нарязани/настъргани)
- Мазнина: 3 с.л. масло, 1 с.л. олио
- Подправки: Сол и черен или бял пипер на вкус
- Гарнитура (по желание): Течна готварска сметана, печени тиквени семки
Приготвяне:
- В голяма тенджера загрейте маслото и олиото. Добавете лука, моркова и целината, посолете и гответе, докато зеленчуците омекнат.
- Прибавете картофите, посолете отново и залейте с около 1,8 л вряща вода.
- След като супата заври, оставете да ври 10 минути, а после добавете тиквата.
- Варете на умерен огън под открехнат капак, докато картофите и тиквата омекнат напълно.
- Пасирайте супата до гладка консистенция и подправете с пипер.
- Поднесете топла, като всеки може да добави течна сметана и печени тиквени семки според вкуса си.