19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Спряха строеж на Младежкия хълм до проверка на законността

Администрацията на пловдивския район „Централен“ спря строителството на жилищна сграда в подножието на Младежкия хълм до последната спирка на Детската железница.

Мярката е след публикации в социалните мрежи на родители, възмутени от строежа на висока сграда близо до детския атракцион и то на хълм, който е природна забележителност и част от Натура 2000.

„Това е панорамата на гара Панорама на детската железница в Пловдив!“, написа във Фейсбук Веселин Чаушев, публикувайки снимка на строящата се еднофамилна къща. Тя е на нивото на спирката, но строящия се нов етаж напълно ще закрие гледката.

Зоната е специфична и по закон се разрешава двуетажна сграда, съобщи кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. Той подчерта: Респективно е видимо, че височината е по – висока.

Дали са спазени разрешените параметри ще е ясно след разпореденото геодезично заснемане на сградата. Издаденото преди години разрешение за строеж позволява изграждането на пристройка и надстройка на съществуваща сграда

Съществуващата сграда е била едноетажна, а пристройката и надстройката са за двуетажна сграда.

Снимки в социалните мрежи и проверка от кметството на място установяват: Ниво втори етаж е достигнато и стърчат арматурни железа, които е подготвено за по – висока етажност.

Затова строежът е спрян, а на собствениците е връчен констативен акт.

Има издадена и заповед за незабавно спиране на строителството и съответно установяване на всички факти и обстоятелства.

Проверката ще отнеме един месец.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук