19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Победа! Шедьовър на Десподов зарадва България срещу надъхани африканци

България победи с 1:0 Танзания в своя първи мач от турнира FIFA Series 2024. Успехът дойде след великолепен гол от фаул на Кирил Десподов в 52-ата минута. Така „лъвовете“ записаха първа победа под ръководството на Илиан Илиев и първа въобще от ноември 2022 г. След три дни нашите излизат срещу Азербайджан във втората си среща в Баку.

Наставникът на „лъвовете“ Илиан Илиев залага на Димитър Митов под рамката на вратата. Сред титулярите попадат и двама състезатели от българското първенство – Виктор Попов от Черно море и Ивайло Чочев от Лудогорец. За първи път в историята България ще играе в жълто и черно – такава е третата разцветка на юбилейните екипи на нашите по случай 100-годишнината на Българския футболен съюз.

В 16-ата минута се създаде първата опасност пред една от двете врати. Денис Кибу се измъкна от Алекс Петков и напредна срещу българската врата, последва удар на централния нападател на Танзания и хубаво в случая беше, че топката се спря в страничната греда. След това последва опит за добавка на Фейсал Салум, който обаче стреля силно над целта.

В 26-ата минута „лъвовете“ бяха близо до гол. Кирил Десподов проби отляво и центрира, Георги Русев нанесе опасен удар с глава, но вратарят на африканците Айши Манула спаси. След 120 секунди стражът на „танзанийските дяволи“ поиска за втори път медицинска помощ, което доведе до принудителна смяна – в игра се появи резервният вратар Квеси Кавава.

В третата минута на добавеното време Йоан Стоянов центрира отлично отдясно и намери Ивайло Чочев непокрит на седем-осем метра пред вратата на Танзания. Последва силен изстрел с глава на полузащитника, но и добра реакция на вратаря Квеси Кавава, който изби топката с една ръка.

На почивката Илиан Илиев предприе първите си промени – Йоан Стоянов и Георги Русев отстъпиха местата си на Патрик-Габриел Галчев и Александър Колев. С влизането на футболиста на Левски Виктор Попов се премести в зоната на десния бек.

В 52-ата минута България поведе! Филип Кръстев спечели фаул за „лъвовете“ в близост до границата на наказателното поле. Кирил Десподов не остави шансове на вратаря на „танзанийските дяволи“ и с великолепно изпълнение намери мрежата – 1:0 за българския състав. Скоро след гола африканците можеха да изравнят, след неразбирателство в нашата защита. От чиста позиция обаче Фейсал Салум шутира над вратата на Димитър Митов.

В 59-ата минута Илия Груев можеше да направи 2:0 за България, но негов опасен удар от 16-17 метра премина покрай рамката на Квеси Кавава. Последваха по-скучни минути, а в 78-ата Алекс Колев засече с глава след центриране на Мартин Минчев. Топката беше уловена от вратаря на Танзания. В добавеното време „сините“ се разминаха с изравняването, след като Новатус прати топката в горната греда на вратата на Димитър Митов. Така последният съдийски сигнал дойде при 1:0 за България!

Източник: sportal.bg

Снимки: Startphoto

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук