Според Министерството на земеделието близо 9 500 тона фалшиво сирене са били продадени в България.
„Причината е проста – за да е по-евтино и печалбата по-голяма. Някои мандри изобщо не използват мляко“, коментира д-р Сергей Иванов от „Активни потребители“ в предаването „България сутрин“.
Той отбеляза, че преди десетина години имало отделни витрини за имитиращи продукти, но установили, че оттам не се купува, и производителите започнали да ги пласират основно на едро.
„Тези имитации се доставят предимно за хотели, училища и детски градини“, допълни Иванов.
„Все още има нелегална продажба на продукти, които не са маркирани като имитиращи“, алармира той.
Д-р Иванов подчерта, че повече от две години в Европейския съюз е забранено производството на храни с хидрогенирани индустриални мазнини. „БАБХ и Министерството на земеделието правят оглушки, а България рискува наказателна процедура заради около двадесетина производители на ментета“, каза той.
По думите му официално се продава храна, която вреди на здравето.
„Евтиното сирене за 10 лв./кг почти сигурно не е истинско, но има и сирена по 25 лв./кг, които също не съдържат качествено мляко“, добави Иванов.
Той е на мнение, че липсва ефективен контрол и никой не проследява рисковете по цялата хранителна верига. Според него основната измама се крие във високото водно съдържание в продуктите.