Начало БългарияБългарско семейство отглежда най-скъпата подправка в света: Грам шафран за 30–35 лева

Българско семейство отглежда най-скъпата подправка в света: Грам шафран за 30–35 лева

от NewsPoint.bg
0 коментари

Най-скъпата подправка в света – шафранът – вече се произвежда и у нас, а България постепенно се утвърждава сред водещите страни в Европа по качество на добива.

В ямболското село Ботево семейство Сивкови от три години развиват собствено насаждение в двора си. Най-ценната част на растението са деликатните стигми, които се отделят на ръка от всеки цвят. У нас един грам сух шафран достига цена между 30 и 35 лева.

Макар Иран да е световният лидер в производството на подправката, българската плодородна почва се оказва отлична за култивирането ѝ.
„Шафранът се развива от луковица, която с времето се размножава подобно на чесъна. Засаждането изисква точни разстояния и прецизност“, разказват пред bTV Диана и Пламен Сивкови.

Двамата са дългогодишни пчелари, но преди пет години решават да експериментират с отглеждането на шафран. Започват с любопитство и много четене онлайн, а днес вече са сред малкото производители у нас. Засаждането е в края на лятото, а цъфтежът – през октомври. Брането е изцяло ръчно – за един грам суха продукция са нужни поне 200 цвята.

„Самото растение не е трудно за гледане, но добиването е изключително трудоемко. От декар излизат около килограм сух шафран“, обяснява Пламен.

Т.нар. „червено злато“ се цени не само като подправка, но и заради лечебните си свойства – действа антиоксидантно, подпомага зрението, храносмилането и редуцира стреса.

Семейство Сивкови вече предлагат и изделия с добавен шафран – мед и чай.
„Добавяме подправката към меда, разбиваме го и го оставяме да престои около месец, за да освободи всички полезни вещества. Заради силния вкус дневната доза е не повече от една лъжичка“, казва Диана. Чай от шафран, според нея, укрепва имунитета и предпазва от настинки.

Въпреки доказаното качество на българския продукт, той почти не стига до чуждите пазари. Държавна подкрепа за производителите все още липсва, което затруднява разширяването на сектора.

Може също да харесате

Оставете коментар