Начало ПОСЛЕДНИ НОВИНИГотвачът Иван Звездев споделя тайните на киселото зеле

Готвачът Иван Звездев споделя тайните на киселото зеле

от NewsPoint.bg
0 коментари

В сезона на туршиите и големите бидони, когато във всеки дом кипи подготовка за зимата, известният български готвач Иван Звездев обръща внимание на една от най-обичаните български традиции – приготвянето на кисело зеле.

Звездев не само разкри тънкостите на идеалната саламура, но и сподели кое ястие мечтае да сервира на президента Румен Радев.

„Свинско с кисело зеле – това бих сготвил на президента. Истинска българска класика“, признава той с усмивка, подчертавайки, че винаги поставя родната кухня на първо място.

Според Звездев ключът към перфектното домашно зеле е точната мярка на солта. Ако тя е твърде много, ферментацията се забавя; ако е недостатъчна – зелето няма да втаса. Идеалната пропорция, която той препоръчва, е 3,5% сол на 10 литра вода.

Зелките трябва да се подредят с цепнатата част нагоре, за да проникне саламурата равномерно. Класическите добавки като дюля за аромат, синапено семе за стабилност и царевичен кочан за по-добра ферментация допълват подготовката.

„Българинът е истински професор на тема зеле и признава само сорт Кьосе, но лично аз предпочитам Балкан или Сармалин“, допълва Звездев, цитиран от вестник „Труд“.

В разгара на зимните приготовления думите му напомнят, че традициите не само се пазят – те се предават с вкус, настроение и щипка национална гордост.

Може също да харесате

Оставете коментар