Свръхпреработените храни, които често съдържат малко хранителни вещества, се сочат като основна причина за „пандемията от хронични заболявания“. Това предупреждават световни експерти, цитирани от ДПА.
Към този вид храни спадат фаст фууд продукти, безалкохолни напитки, пакетирани снаксове, чипс, сладкиши, бисквити, захарни зърнени закуски и различни полуготови ястия, произведени основно чрез индустриални процеси. Тези продукти съдържат малко пълноценни хранителни вещества и често включват изкуствени добавки като оцветители и ароматизатори, предаде БТА.
В статия, публикувана в медицинското списание The Lancet, 43 учени подчертават, че свръхпреработените храни изместват пресните продукти, влошават качеството на храненето и са свързани с множество хронични заболявания. Те посочват, че глобалният ръст на тези продукти се дължи на икономическата и политическата мощ на хранителната индустрия и на структурните промени в хранителните системи, които обслужват предимно печалбата.
Примери за свръхпреработени храни са сладоледът, преработените меса, масово произведеният хляб, някои зърнени закуски, готовите ястия и газираните напитки. Те съдържат високи нива на наситени мазнини, сол, захар и изкуствени добавки, което намалява възможността за включване на по-питателни продукти в ежедневното меню.
Специалистите отбелязват, че политиките на правителствата, включително в страни с високи доходи, често не адресират основните структурни и търговски причини за проблема. Вместо това се разчита на индивидуалната отговорност, доброволни инициативи и партньорства с индустрията, като например замяна на захарта с подсладители или намаляване на мазнините. „Тази политическа инерция отразява усилия на индустрията да влияе върху вземането на решения, да оформя политическите дебати в свой интерес и да подкопава доверието в науката“, посочват авторите, цитирани от ДПА.
Експертите подчертават, че „растящата консумация на свръхпреработени храни не е неизбежна“. Те препоръчват въвеждане на политики, насърчаващи диети, базирани на пълноценни храни, без да се чака завършването на нови научни изследвания.
Според анализа делът на свръхпреработените храни в хранителния режим е под 25% в страни като Италия, Кипър, Гърция и Португалия, както и в голяма част от Азия, докато в Съединените щати и Великобритания достига около 50%.