19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Община Перущица предупреждава гражданите за тестването на противовъздушните сирени

За да се избегне стрес и пакина сред населението, от Община Перущица предупреждават своите граждани за предстоящото профилактично тестване на системата за ранно предупреждение и въздушна опасност. Сирените ще бъдат задействани на 1 април от 11 часа.

Ето какво написаха от общината в социалните си мрежи:

„УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, Уведомяваме Ви, че в изпълнение на чл.37, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност (НСРПО) се тества два пъти годишно в първият работен ден на месец Април и на месец Октомври в 11.00 часа – чрез задействане на акустичните сигнали по чл.18 и чл.19.

Тренировката на 01.04.2024г. от 11.00 часа ще се проведе в градовете София, Бургас, варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца, Стара Загора в общинските центрове в тези области, както и в общини в област Видин, Перник, Ямбол, в населени места в 30 км. зона около АЕЦ „Козлодуй“ и интегрираните към НСРПО Локални системи за оповестяване.

Задействането на системата ще се извърши от Националния контролен възел и и съответния Регионален контролен възел. Ще бъдат излъчени предварително записани съобщения за техническа проверка, съобщения на живо за акустичните сигнали „Национален сигнал за тревога“ и „Национален сигнал за край на тревогата“ и съобщение за край на техническата проверка. Предвид гореизложеното Ви информираме за предстоящата тренировка с цел недопускане на паника и стресови ситуации.“

Източник: ПловдивПрес.бг

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук