Начало БизнесЦените на телешкото месо в България продължават да растат

Цените на телешкото месо в България продължават да растат

от NewsPoint.bg

През 2024 г. се наблюдава плавно увеличение на цените по веригата на предлагане на телешко месо в страната. Данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) показват, че средната изкупна цена на угоени телета за 2024 г. е с 6,7% по-висока спрямо предходната година. Цените на едро за телешко трупно месо и телешки шол се повишават съответно с 5,1% и 7,2%. Поскъпване се отчита и на дребно – с 6,4% за телешко месо с кост и с 7% за телешки шол.

През 2025 г. възходящият тренд на цените се засилва, показва анализ на Министерството на земеделието и храните. Към ноември 2025 г. средната изкупна цена на телета за угояване достига 5,43 лв./кг живо тегло, отбелязвайки ръст от 12,9% спрямо година по-рано. Цените на едро и на дребно за различните разфасовки се увеличават между 14,2% и 15,2% на годишна база.

Очаква се цените по веригата на предлагане на телешко месо да останат значително над нивата отпреди година, отразявайки тенденциите на европейския пазар.

По данни на Европейската комисия, след увеличение на производството на говеждо месо в ЕС с 3% през 2024 г., за периода януари – август 2025 г. промишленият добив се свива с 3,9% на годишна база. Основни производителки като Франция (-3%), Германия (-7,6%) и Испания (-3,4%) отчитат спад. Прогнозите за 2025 г. сочат намаление на производството в ЕС с 1,3%, а тенденцията се очаква да продължи и през 2026 г. заради редуциране на поголовието.

Цените на телешкото месо в България трудно се сравняват с тези в ЕС, тъй като повечето класифицирано месо от говеда у нас идва от крави – включително животни от млечно направление с нисък рандеман и слаба конформация. Налични са и данни за млади говеда от 8 до 12 месеца, но те представляват малък дял от общото производство.

През 2025 г. цените на класифицирано говеждо месо в ЕС продължават да нарастват до исторически високи нива. Ръстът се дължи на намаленото предлагане вследствие на спад на поголовието, при силно търсене както на вътрешните, така и на външните пазари.

Причини за намаляване на броя на говедата в ЕС са строгите екологични регулации, климатичните промени, ограниченията за емисиите парникови газове, хуманното отношение към животните, пренасочването на част от потребителите към растителни алтернативи, застаряването на населението в селските райони и силната международна конкуренция.

По данни на ЕК, към 30 ноември 2025 г. средната цена на класифицирани кланични трупове на млади говеда (8–12 месеца) в ЕС достига 698,1 евро/100 кг (13,65 лв./кг), което е ръст от 25,9% на годишна база. Цените варират от 398,2 евро/100 кг (7,79 лв./кг) в Хърватия до 805,3 евро/100 кг (15,75 лв./кг) в Италия.

В България средната цена на класифицирани кланични трупове от същата категория е 650,9 евро/100 кг без ДДС (12,73 лв./кг), с 36% над нивото отпреди година, но с 6,8% под средното за ЕС. Цената на българския пазар за млади говеда нараства по-умерено – с 12,9%, до 422,52 евро/100 кг (8,26 лв./кг), което е с 27% под средното за ЕС.

По държави членки, най-ниски са цените в Гърция – 295,87 евро/100 кг (5,79 лв./кг), а най-високи във Франция – 666,83 евро/100 кг (12,98 лв./кг). Годишното поскъпване варира от 6,2% в Гърция до 77% във Финландия.

Може също да харесате