19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Момиче от България пилотира най-големия пътнически самолет, родителите й гледали зайци и крави

Семейството й се изселило в Турция по време на Възродителния процес през 1989 г.

Известна е сред колегите си като “бебето пилот”

Една смела млада дама, родена в България – Сафие Адемоглу, турската авиокомпания Turkish Airlines посвети рекламен филм, излъчен в ютюб.

Клипът, посветен на красавицата с бадемови очи, е озаглавен “Истинска история за успех” . Вече е гледан от над 1 млн. зрители. И има защо – Сафие днес е капитан и управлява едни от най-мощните самолети Airbus 2320 и Airbus 2321. Напористата дама

По нищо не отстъпва на над 3000 пилоти в престижната авиокомпания. Макар че още сред колегите си е известна с прозвището “бебето пилот”.

Снимка от mozAche

Малката обичала да се катери по дърветата. Стояла там с часове. Опитите да я накарат да слезе се оказвали неуспешни след признанието на момичето:

“Обичам да съм нависоко”.

В новата родина Турция Сафие учи в една от най-добрите гимназии в Истанбул. Продължава в престижен университет в столицата Анкара. Мечтата да стане пилот обаче не я напуска нито за миг. След кратко нейно разузнаване открива възможност да учи в Академията за пилоти на Turkish Аirlines. И мечтата става реалност. Обяснението на Сафие – силно вярвах, че мечтите се сбъдват само когато силно вярваш и не отстъпваш пред изпитанията.

 

В рамките на обучението – тежко състезание по летене. Сафие го описва във филма като най-невероятното изживяване в живота си. Трябвало да летят от единия до другия край на Щатите. Екипът на Сафие заема престижното четвърто място в особено трудния изпит, където са нужни търпение и много издръжливост.

Снимка от mozAche

Оттогава е прозвището й Бебето – пилот.

“Много се радвам, че успях. Дано да бъда пример за млади жени от Турция.” Искам да им кажа, че когато има вяра, посвещение и много работа няма невъзможни неща.

Даже и да плачеш, нямаш право да се отказваш”, е формулата за успех на капитан Сафие Адемоглу.

Снимка от mozAche

И изповед на бащата, също пилот, но на земята – шофьор на такси, по думите на Сафие.

“Когато наблюдавам излитащ самолет, си мисля, че това е нашето момиче. Чувството е невероятно за един баща с преуспяла дъщеря”.

Миналата година Сафие Адемоглу стана майка за втори път.

Снимка от mozAche

Сафие има още едно момченце, което вече е на 4 години. 37-годишната красавица ще остане само няколко месеца с бебето и отново ще се върне като пилот на самолет.

 

Източник: 168chasa

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук