19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

В 3.00 часа тази нощ местим часовника с един час напред

Важно напомняне – тази нощ местим стрелките на часовника с един час напред. От утре – 31 март, преминаваме към лятното часово време. В 3 часа през нощта стрелките трябва да показват 4.

Промяната на времето е в изпълнение на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 19 януари 2001 г.

Преди години Европейският съюз започна инициатива, с която да се вземе решение дали смяната на часовото време да се прекрати или да продължи. Повечето страни бяха на позиция, че местенето на стрелките трябва да спре. Пандемията от коронавирус обаче прекрати дискусиите по въпроса.

За да се спре със смяната на времето, страните от ЕС трябва да синхронизират избора си и да има консенсус на кое часово време ще се премине за постоянно. Редица държави по света вече са се отказали от смяната на часовото време, сред тях са Турция, Русия, Перу.

Лятното часово време ще остане в сила до 27 октомври 2024 година, когато се връщаме към астрономическото време и тогава часовниците се превъртат отново с 1 час назад.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук