19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Днес в Турция се провеждат местни избори

Днес в Турция се провеждат местни избори, на които ще могат да гласуват общо 61 441 882 избиратели, предаде БТА.

В изборите ще участват кандидатите на 34 политически партии, а в страната ще бъдат разкрити над 206 хиляди избирателни секции. Ще бъдат избрани кметове на 81 окръжни центрове, както и на 973 по-малки градове и над 50 хиляди кметове на общини.

Във връзка със сезонните условия и времето, в което слънцето залязва, Висшата избирателна комисия на Турция взе решение изборите в 32 окръга в страната да започнат с час по-рано. Съответно в Източен и Югоизточен Анадол (включително в окръзите Адъяман, Агръ, Диарбекир, Газиантеп, Хаккяри, Кахраманмараш, Малатия, Ван) гласуването ще може да се извършва от 07:00 до 16:00 часа.

В останалите окръзи гражданите ще могат да гласуват от 08:00 до 17:00 ч.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е с номер 1 на бюлетината за гласуване, основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) е с номер 18.

Най-много са кандидатите за кметския пост в мегаполиса Истанбул – 49. Броят на кандидатите за мястото на градоначалник в столицата Анкара е 24.

Настоящият кмет на Истанбул и отново кандидат за поста на НРП Екрем Имамоглу ще употреби правото си на глас в Девическото училище „Емин Юкселоглу“ в квартал Бейликдюзю, а Мурат Курум, кандидат на ПСР за кмет на Истанбул, ще гласува в училище IMECE в квартал Кягътхане.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук