19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Главчев представя служебния кабинет днес: Кои са министрите

ЦИК: Ако не е 2 в 1 на 9.VI., може чак на 23-и втори вот

С папка с имена на министри ще влезе тази сутрин на “Дондуков” 2 Димитър Главчев – ден преди крайния срок, даден му от президента. Поне трима от сегашните министри в кабинета “Денков” остават, твърдят запознати.

Въпреки директното обвинение от настоящия премиер в оставка към МВР шефа, че не се справил с купуването на гласове, първият от тях е вътрешен министър – Калин Стоянов. Вече го подкрепиха синдикатите в МВР.

Очаква се да продължи и министърът на образованието Галин Цоков. Профилът на професора отговаря на търсения за служебни министри – политически неутрален и експерт. В досегашния кабинет е бил посочен от Мария Габриел, разкри акад. Денков.

Най-любопитно е остава ли и министърът на транспорта Георги Гвоздейков. Той е ярко лице на “Продължаваме промяната”. Хора от ПП-ДБ нямат място в този кабинет, обяви Денков, а от т ПП-ДБ разпратиха позиция, че няма да участват под никаква форма и няма да дадат политическа подкрепа на отделни министри. Неофициално обаче “24 часа” научи, че в “Промяната” дали свобода на министрите си в оставка сами да решат.

Самият Гвоздейков не вдигаше телефона си в четвъртък. За поста се спрягаше и общинският съветник от ГЕРБ в София Прошко Прошков.

Засега не се потвърждава, но и не се отрича, че четвърти министър може да остане – земеделският Кирил Вътев. Или пък ще е Васил Грудев, който заемаше поста в служебния кабинет на Георги Близнашки.

Сигурно е обаче, че управителят на НОИ Ивайло Иванов е приел да поеме труда и социалната политика.

Людмила Петкова ще е финансов министър, както “24 часа” първи съобщи. Тя е дългогодишен шеф на дирекция “Данъчна политика”, била е зам.-министър, приемана е от всички политически сили като експерт.

Обсъждано било последният служебен министър Росица Велкова да бъде поканена за заместник на Петкова и да бъде натоварена да отговаря за влизането ни в еврозоната, тъй като имала отлични контакти с министри от ЕС за приемането на еврото.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук