19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Колко ще струват избори 2 в 1 на 9 юни 2024 година?

Официално: на 9 юни тази година в България ще се проведат избори 2 в 1, съобщи президентът Румен Радев. На тази дата ще се състоят извънредните парламенти избори, а освен това, българите ще гласуват и за европейски парламент.

Колко обаче ще струват на България тези прословути избори 2 в 1? Отговорът е почти категоричен: около 188 милиона лева.

Това сочи сметката на Института за развитие на публичната среда, предава БТВ. Припомняме, че толкова ни струваше местният вот и през миналата година. Според експерти обаче, ако изборите бяха в различни дни, а не заедно на 9 юни, то това щеше да ни излезе още по-скъпо.

Изборите у нас за последните три години ни струваха 710 милиона лева. От 2021 г. досега в страната се проведоха общо седем пъти избори – пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен вот.

Най-скъпия вот е този на местните избори през октомври 2023 г. – 188 милиона лева. Разходите за последните парламентарни избори през април миналата година пък са 106 млн. лв. Парламентарните избори през октомври 2022 г. са ни стрували 80,7 милиона лева. Парламентарните и президентските избори през ноември 2021 г. са ни стрували близо 150 милиона лева.

 

Парламентарните през юли 2021 г. са били 74 милиона, а парламентарните през април 2021 г. са стрували почти 109 милиона лева.Обикновено най-голям дял от средствата в кампаниите са за възнаграждения на членовете на секционните, районните и общинските избирателни комисии. Друго голямо перо е транспорта на машинните устройства.

Изхарчените 700 милиона лева за избори всъщност можеше да се разпределят за много важни нужди в държавата. Ако можеше с тях да бъдат зарадвани пенсионерите за Великден, то всеки пенсионер щеше да получи средно по 350 лева добавки.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук