19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Близък на Паскал организирал срещи на Петя Банкова с Живко Коцев, главсекът на МВР сниман как получава скъп часовник

Директорът на Агенция „Митници“ се познава с Марин и Стефан Димитрови. Има снимки и специални разузнавателни средства за това. От друга страна Стефан  Димитров, баща му Марин и Никола Николов-Паскал са снимани в неформална обстановка. Това стана ясно от определението на съдия Тони Гетов, с което той остави в ареста Банкова и Стефан Димитров.

„Разпитана на 3 април, тя казва, че не ги познава. Съдът не се доверява на тези обяснения. По делото има доказателства, че има десетки разговори между Банкова и Стефан Димитров. Има експертиза, от която е видно, че двамата се срещат в хотел „Хаят“ в Правец. В разговори са обсъждали дейността на агенция „Митници“, каза съдия Тони Гетов, след като се запозна с материалите от делото и изслуша прокуратурата и защитата на обвиняемите за организирана престъпна група за контрабанда.

Има снимки от срещи между Петя Банкова и Живко Коцев, организирани от Стефан Димитров.

„Няма лошо двама държавни ръководители да контактуват. Притеснителното е, че става с посредничеството на Димитров. Има снимки от летище София. Те са на Димитров, Коцев и на друга обществена личност. На тях се вижда кутия с часовник, който Коцев слага на ръката си“, каза съдия Гетов.

По делото има и СРС-та на разговори между Стефан Димитров с баща му Марин, които са свързани с  митниците и Петя Банкова.

На Стефан Димитров е повдигнато и обвинение, че на 3 април заедно с баща си и Паскал е съхранявал нелегални цигари с неплатени мита и акциз за близо 4 млн. лв.

„По делото има разпити на свидетели, включително шофьора Кирил Петров, който подробно обяснява кога и  къде е натоварил цигарите. Българските власти са преценили, че камионът с цигари следва да бъде задържан на друго място и той е задържан в Румъния. Има СРС-та, които показват, че Стефан Димитров и Никола Николов са пътували непосредствено с преминаването на камиона в Румъния“, стана ясно от определението на съда.

На Стефан Димитров е повдигнато обвинение, че е подбудил Петя Банкова да преназначи митническия шеф и на негово място да сложи друг.

„Безспорно е, че директорът на митниците може да прави кадрови промени. Притеснителното е, че има данни, че Стефан Димитров в разговор с Петя Банкова е предложил кое лице на кое място да бъде назначено“, посочи съдия Гетов.

Главният секретар на МВР изненадващо подаде оставка в деня, след като е разпитван по разследването за Агенция „Митници“. На следващия ден я оттегли. От материалите по делото досега става ясно, че той е контактувал със Стефан и Марин Димитрови.

Освен името на Живко Коцев в заседанието остана дума и за депутата и бивш вътрешен министър Бойко Рашков, както и за Асен Василев, които също са попаднали в полезрението на разследващите. Те обаче дори не са разпитвани като свидетели, посочи прокуратурата след заседанието.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук