19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Парите за пенсии свършват два дни преди изборите

За 25 години политиците счупиха изцяло пенсионната система, а сега опитват да купуват гласове с добавки за Великден и фалшиви обещания за устойчив ръст

Пенсионната система на България тази година навърши 25 години. Във вида, в който я познаваме в момента – една пенсия от солидарния стълб в Националния осигурителен институт, втора задължителна от частен фонд за родените след 1 януари 1960 г. и трета доброволна, за който пожелае да се осигурява.

Резултатът е, че тази година като пенсии ще бъдат платени рекордните над 21 млрд. лв. Ако бъдат платени въобще.

В последната седмица сглобката се разглоби и по отношение на пенсиите. ГЕРБ и ДПС поискаха да бъдат дадени добавки в размер на 75 лв. на над 500 хил. пенсионери за Великден. Асен Василев пък се обяви против, защото той вдигал пенсиите устойчиво. И ето, тази година след юли минималната пенсия ще стигне нечуваните 580 лв., а средната ще е 883 лв. Което било устойчивото решение.

Нито едната, нито другата страна в този спор обаче не призна основното. Истината е, че точно два дни преди изборите парите за пенсии свършват. И реално НОИ нито има пари за добавки, нито да плаща устойчиво повишените пенсии. И

всъщност говорим за подаяние от страна на политиците и опит за купуване на гласове

както с добавките, така и с уж устойчиво повишените пенсии на Асен Василев.

Да, бюджетът на НОИ за плащане на пенсии наистина е рекордните 21,6 млрд. лв. според бюджета на общественото осигуряване за 2024 г. Но всъщност приходите от осигуровки, които, за да е устойчива системата, трябва да осигуряват плащането на пенсиите, болничните и другите обезщетения, е 12,7 млрд. лв. Още по-страшно става, ако се погледнат приходите от осигуровки за пенсионните фондове на НОИ – 8,6 млрд. лв. за фонд “Пенсии”, 1,3 млрд. лв. за пенсиите на военни и полицаи, или общо 9,9 млрд. лв. Тези пари със сигурност не стигат за плащане на пенсиите през цялата година, дори НОИ да откаже да дава пари за болнични или майчински, което всъщност не може да направи.

Нещо повече, дори общите осигуровки от 12,1 млрд. лв. да бъдат дадени само за пенсии, тези пари свършват на 7 юни – точно два дни преди изборите две в едно. И цял месец преди обещаното от Асен Василев устойчиво увеличение на пенсиите. Евентуално ще останат няколко милиона за плащането през юли. Тоест реално след 7 юни пенсионерите ще разчитат, че министърът на финансите, който и да е той, ще е достатъчно съвестен и добър, за да не забрави да пусне субсидия на НОИ да плати пенсиите.

Да, тази сметка е спекулативна, както веднага ще скочат политиците. Най-малкото поради това, че приходите на НОИ от осигуровки са през цялата година, всеки месец. Тя обаче прекрасно представя данните, че нито увеличението на пенсиите, което Асен Василев е предвидил от 1 юли, е устойчиво, нито в НОИ има достатъчно пари, за да плати исканите от ГЕРБ и ДПС добавки за Великден. И че и в единия, и в другия случай пенсионерите разчитат на подаянията на политиците.

Спорът е единствено за кого да има подаяния.24chasa

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук