19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

“Вашингтон пост”: Тръмп иска Украйна да се откаже от Крим

Близки до милиардера определиха новината като измислица

В частен разговор Доналд Тръмп е разкрил, че ще прекрати войната в Украйна само за един ден, ако бъде преизбран през ноември. Планирал да убеди Киев да се откаже от Крим и граничния регион Донбас в полза на Русия.

Това твърди в. “Вашингтон пост”, позовавайки се на информирани източници. Този подход противоречи на политиката на президента Джо Байдън, който остро осъди действията на Русия и предоставя помощ на Украйна.

Според “Вашингтон пост” в личен разговор Тръмп е казал, че според него и Русия, и Украйна искат изход от конфликта. Милиардерът отбелязал още, че хората в някои части на Украйна “ще бъдат добре, ако станат част от Русия”.

“Всички спекулации около плана на президента Тръмп идват от неназовани и неинформирани източници, които нямат представа какво се случва или какво ще се случи”, заяви обаче говорителят на президентската кампания на Тръмп Каролайн Ливит. Други близки до бившия президент на САЩ директно определиха новината за измислена.

По-рано “Блумбърг” писа, позовавайки се на свои източници, че Тръмп планира да принуди Киев към мирни преговори с Кремъл, ако влезе за втори път в Белия дом. Самият той неведнъж е заявявал, че войната ще приключи точно за ден, ако е начело на САЩ.

Антон Гератченко, съветник в Министерството на вътрешните работи на Украйна, отхвърли предполагаемия план на Тръмп. Отстъпването на земя би навредило на Украйна – и на света, смята той.

“В действителност това би означавало окончателен колапс на световния ред след Втората световна война и сигнал, че законът на силата сега измества силата на закона”, твърди Гератченко.

Преди седмица италианското издание “Република” написа, че членове на НАТО по време на неофициални разговори са обсъждали сценарий, при който Украйна може да отстъпи територия на Русия в замяна на гаранции за незабавно влизане на Киев в алианса. Вестникът твърди, че подобна сделка се смята от много експерти за един от начините за прекратяване на конфликта, но допълва, че в момента този вариант не се харесва на западните политици.

Според “Република” преди изборите в САЩ много решения, свързани с конфликта в Украйна, са замразени. Русия всъщност чака резултатите от вота и в момента не се интересува от преговори с Джо Байдън за каквито и да е варианти за спиране на войната.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук