17 C
Пловдив
петък, октомври 11, 2024

“Гугъл” се спаси от дело за $ 5 млрд. заради шпионаж с триене на данни на 136 млн. души

Споразумението няма да пази компанията от бъдещи индивидуални искове

Ако все още смятате, че режимът “инкогнито” на браузъра “Гугъл Хроум” е добър начин да защитите поверителността си онлайн, живеете в заблуда. Докато изпитвате измамно усещане, че сърфирате в мрежата необезпокоявани, в действителност помагате на огромни корпорации като компанията майка на “Гугъл” – “Алфабет”, пасивно да наблюдават поведението на милиони потребители онлайн. Практика, която скоро ще остане в историята.

В предложено от “Гугъл” споразумение на 1 април компанията се съгласи да изтрие информация, събрана от над 136 милиона души в САЩ, сърфиращи в интернет чрез уеббраузъра “Хроум”. Нещо повече – в него “Алфабет” обещава да промени уведомителния надпис, който потребителите виждат при активиране на режим “инкогнито”. Целта е всеки ползвател на браузъра да бъде информиран, че “Гугъл” събира данни от неговото виртуално поведение. А за предходните периоди, за които

много потребители са били подведени,

“Алфабет” обеща да изтрие “милиарди записи с данни, които отразяват дейностите на този клас потребители за частно сърфиране”.

Когато отворите режим “инкогнито”, виждате следния надпис: “Другите хора, които използват това устройство, няма да виждат активността ви, за да можете да сърфирате частно. Това няма да промени начина, по който се събират данни от уебсайтовете, които посещавате, и използваните от тях услуги, включително “Гугъл”…”. То претърпя промени още през януари, когато компанията олекоти езика си, за да стане по-ясно за потребителите, че това не е изцяло частно сърфиране в интернет, а просто е “по-лично”. Всъщност това, което “Гугъл” казва, е, че на собственото си устройство потребителят няма да има история от търсенията си и посетените уебсайтове. Изрично се посочва, че компанията не променя правилата за съхраняване на информация от сърфирането ви в интернет.

Предложението на “Алфабет” е във връзка с дело от 2020 г., което обвинява гиганта в незаконно наблюдение над потребителите. Подробностите за сделката се появиха в съдебна декларация миналия понеделник – близо 4 месеца след като “Гугъл” и адвокатите, ангажирани с груповия иск, разкриха, че са разрешили делото за контрола за поверителност.

Наред с други обвинения в съдебния иск “Гугъл” беше обвинен в проследяване на интернет активността на сърфиращите чрез “Хроум” дори когато те са превключили браузъра на настройката “инкогнито”. Ако бъде одобрено от федералния съдия в щата Калифорния, споразумението ще важи за милиони потребители на най-голямата търсачка в света. Говорителят на “Гугъл” Хосе Кастанеда каза, че компанията “се радва да изтрие стари технически данни, които никога не са били свързани с физическо лице и никога не са били използвани за каквато и да е форма на персонализиране”. Кастанеда отбеляза също, че сега компанията ще плати “нула” долара като част от споразумението. По-рано около 50 от повдигналите обвиненията настояваха за обезщетение от общо 5 млрд. долара. Споразумението обаче няма да предпази компанията от бъдещи индивидуални дела срещу нея.

От

“Гугъл” яростно се противопоставяха на обвиненията,

докато миналия август окръжният съдия на САЩ Ивон Гонзалес Роджърс отхвърли искането за прекратяване на делото – с което повиши шанса да започне съдебен процес срещу американската компания. В началото нейните адвокати признаха, че тя е събирала данни, но твърдяха, че поведението онлайн не е било обвързвано с конкретен потребил, а е било анонимно. Тоест – компанията твърдеше, че е разполагала с милиони данни на онлайн поведение, но не ги е използвала за персонализиране.

Споразумението беше договаряно до края на 2023 г., в продължение на 4 месеца, и завърши с обещанията миналия понеделник. Все още обаче е нужно одобрението на съдия Роджърс. Думата му ще се чуе по време на изслушване, насрочено за 30 юли във федералния съд в Оукланд, Калифорния.

“Алфабет” се съгласи да изтрие информация, свързана с данни за частно сърфиране, по-стара от 9 месец от датата, на която е подписана клаузата на споразумението от миналия декември, както и за самия декември. Освен това компанията

ще трябва да блокира бисквитките на трети страни в режим “инкогнито” за най-малко пет години

“Гугъл” отдавна се стреми да ограничи тези бисквитки и обещава да го направи изцяло до края на 2024 г. И още – подробностите за събирането на данни за частно сърфиране в “Гугъл Хроум” ще трябва да фигурират в политиката за поверителност на компанията.

„Алфабет“ обмисля платено търсене с AI

 

Компанията майка на “Гугъл” – “Алфабет”, обмисля да въведе нови премиум функции към продуктите си, които да разполагат с помощ от изкуствен интелект, съобщи “Файненшъл таймс” (FT). Този ход би бил най-сериозната промяна в търговския модел на компанията.

От много години “Гугъл” предлага безплатни потребителски услуги, финансирани изцяло от реклама. Така наречените премиум функции ще включват използване на изкуствен интелект. Това ще бъде първият път, в който компанията ще накара хората да плащат за подобрения на своя основен продукт за търсене.

Според вътрешна информация на FT сега “Гугъл” разглежда опции, включително добавяне на функции за търсене, задвижвани от AI, към своите премиум абонаментни услуги, които вече предлагат достъп до новия Gemini AI асистент в Gmail и Google Docs. Инженерите разработват технологията, необходима за внедряване на услугата, но ръководителите все още не са взели окончателно решение дали и кога да я пуснат.

Източник:novini.bg

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук