25 C
Пловдив
петък, октомври 11, 2024

ДО КОГА!: Страната ни за пореден път се оказва рекордьор по поскъпване на месото

БСДД

Страната ни за пореден път се оказва рекордьор, ако погледнем статистиката на „Eвростат“. Според нея по поскъпване на месото ние сме водеща държава с 8,2% ръст на цената на годишна база. Темата коментира директорът на Държавната комисия по стокови борси и тържища, които следят движението на цените на дребно и едро.

„Имаме един абсолютно стабилизиран пазар, без особена промяна в цената на дребно. Тези 8% поскъпване може би дори ги няма на пазара на дребно. Да, има определени бутикови магазини, които може да държат високи цени. Но в пазара на дребно имаме много слабо изменение, ако изобщо има“, заяви директорът на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

„Има елемент на преекспониране, не е точно така. Да, имаме ръст на годишна база с 8%, нашите данни го показват също. Но ако сравним със същия момент през миналата година имаме точно 8,2% разлика на „Евростат“ за цялата година. Но ако погледнем процеса трябва да видим съотношението през периодите 2021-2022 г. и 2022-2023 г., там нямахме никаква промяна на свинското месо“, съобщи той.

„Всичко това, което преживяхме през 2022 г. и 2023 г. като ценови шокове – не е добра вест за производителите на свинско месо. Целият удар и най-голямото напрежение пада върху тях, а те взимат същите пари, но с много по-големи разходи“, посочи Иванов.

„Статистиката на „Евростат“ е вярна, но много лошо тълкувана“, посочи той и допълни, че месото няма как да не поскъпне, даже е малко в сравнение с разходите по производство.

„Най-скъпото месо, което съм виждал за месо от врат в масов магазин, е до 15,50 лв. Подобен род равнище можеше да видим и преди пет години, динамиката при цените на месото е много малка“, категоричен беше той

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук