18 C
Пловдив
събота, октомври 12, 2024

12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката

БСДД

На този ден Юрий Гагарин извършва първия в света космически полет

На 12 април 1961 г. на борда на космическия кораб „Восток“ съветският летец Юрий Алексеевич Гагарин извършва една обиколка на Земята и става първият човек в историята, полетял в космоса.Тези 108 минути  слагат началото на пилотираната космонавтика. Четири години по-рано на 4 октомври 1957 г. е поставено началото на практическото усвояване на космоса със старта на първия изкуствен спътник на Земята в Съветския съюз.

12 април е обявен за Международен ден на авиацията и космонавтиката от 1969 г. с решение на Международната федерация по авиация (ФАИ). На 7 април 2011 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, според която Международният ден на човешкия полет в космоса 12 април се чества като начало на космическата ера за човечеството. На този ден специално внимание се обръща на стремежа космическото пространство да се поддържа да мирни цели.

Авиацията (от лат. avis – птица) е теория и практика на полета на летателен апарат в атмосферата, а също съвкупно название на свързани стях видове дейност.

Космонавтиката (от древногръцки Вселена и мореплаване) е процесът по изследване на космическото пространство с помощта наавтоматични и пилотирани космически апарати.

Значителен принос в теорията и практиката на полета внася германският учен Ото Лилиентал. Между 1891 и 1896 г. той проектира, построява и облита няколко планера.

На 17 декември 1903 г. се извършва първият успешен полет на самолет от американските механици Братя Райт с двигател с вътрешно горене, работещ с авиогориво.

На 10 април се навършиха 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

По повод Международния ден на авиацията и космонавтиката държавният глава Румен Радев ще удостои военни пилоти с почетен знак на президента. Те получават отличията за значимия си принос за развитието на българската авиация.

Сред удостоените с Почетния знак на президента ще бъде генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов, който в периода 1997-2002 г. е Началник на Главния щаб на Военновъздушните сили, а пилотската си кариера завършва с пролетени 2500 часа на седем типа самолети – от Як-11 до МиГ-29.

 

Отличието ще бъде връчено и на генерал-майор (о.з.) Евгени Манев, който в периода 2003-2008 г. е началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, а като пилот има пролетени повече от 3000 часа, основно на изтребителите МиГ-21 и МиГ-29.

Заместник-председателят на Българската авиационна асоциация подполковник (о.з.) Динко Динков също ще бъде сред отличените. След 14 години в изтребителната авиация с пролетени повече от 1900 часа той преминава в гражданската авиация, където пролетява още 21000 часа.

Почетният знак на президента ще бъде връчен и на подполковник (о.з.) Петър Кръстев, който през годините заема летателни и инструкторски длъжности на военни летища, където лети на изтребителите МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-23, а по-късно преминава в гражданската авиация, като завършва летателната си кариера с пролетени общо 13000 часа.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук