24 C
Пловдив
понеделник, октомври 14, 2024

(ВИДЕО) Boston Dynamics дебютира електрическа версия на хуманоидния робот Atlas

БСДД

Сбогом на хидравличната версия на Atlas и здравей на електрическия модел, предназначен за комерсиализация. Това е съобщението от Boston Dynamics Inc., която вчера оттегли по-старата версия на своя хуманоиден робот след 15 години разработка и днес показа предварителен преглед на неговия наследник.

„Следващото поколение на програмата Atlas се основава на десетилетия изследвания и продължава нашия ангажимент да доставяме най-способните, полезни мобилни роботи, решаващи най-трудните предизвикателства в индустрията днес: със Spot, със Stretch, а сега и с Atlas“, каза компанията в публикация в блог. Spot е четириного, използвано при проверка на съоръжения и други задачи, а Stretch е предназначено за разтоварване на камиони.

Boston Dynamics започна с хуманоиди, като разряза наполовина едно от своите пневматично задвижвани четириноги през 2009 г. До 2016 г. базираната в Уолтъм, Масачузетс компания показа, че нейният робот може да ходи, да отваря врата и да поддържа равновесие, докато бъде блъскан от човек, който държи стик за хокей, всички без връзка.

Роботиците продължиха да подобряват Atlas, давайки му по-малък форм-фактор и повече сензори, обучавайки изкуствения му интелект и позволявайки му да прави все по-впечатляващи подвизи. Те варираха от паркур и танци до пренасяне на инструменти през бутафорна строителна площадка.

Всъщност именно онази демонстрация на Atlas, който манипулира дъска, взима чанта с инструменти и я носи на работник, донесе на Boston Dynamics награда RBR50 Robotics Innovation Award. Компанията ще изложи на RBR50 Showcase на Robotics Summit & Expo на 1 и 2 май.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук