24 C
Пловдив
понеделник, октомври 14, 2024

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

БСДД

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община Пловдив е вместо ограда да се постави видео наблюдение.

От НИНКН припомнят, че миналия месец директорът на института арх. Петър Петров е посетил Небет тепе заедно със заместник-кмет на града и представител на изпълнителя и отново е поискал да се спре изграждането на металната ограда. По повод на заявеното от кмета Костадин Димитров, че има противоречие в позициите на двете институции и че се очаква окончателното им становище, от НИНКН отговарят, че в института не е постъпвало писмо от местната власт с искане „на инструкции“.

Подчертава се също, че не се очаква Институтът и Министерството да променят позицията си. „Надяваме, че оспорването на становищата на държавните институции не е опит за прехвърляне на отговорност“, се казва още в становището.

Металната ограда на Небет тепе нарушава архитектурния контекст на стария град и съществуващите там масивни каменни огради. Небет тепе е на първо място градски парк, в който има археологически обекти, а не археологически обект, който трябва да бъде ограден, заявяват още от НИНКН.

Според експертите му  на Небет тепе е излят бетон, който липсва в проектите, не фигурира във внесената проектна документация и не е съгласуван. Изпълнени са строителни работи без никакви чертежи и без одобрение от упълномощените институции.

 

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук