11 C
Пловдив
петък, октомври 18, 2024

Обновяват парка Парашутна кула под Бунарджика в Пловдив

БСДД
  • Ремонт не е правен от създаването му в края на 20-те или началото на 30-те години на ХХ в.
  • По предварителни разчети за целта ще са необходими около 2,5 млн. лв.
  • След това иде ред на крайбрежните пространства около р. Марица

Централна алея без настилка, която в сухо време вдига прах, а при дъжд потъва в кал, разместени павета на другите места на преминаване и по стълбите и буйни саморасляци. Това представлява пловдивският парк, наричан Парашутната кула.

Той се намира в западното подножие на хълма Бунарджика и цялостна реконструкция не е правена от създаването му. А то – макар да липсват документи за това, вероятно се е случило в края на 20-те или началото на 30-те години на миналия век.

“Тогава са обособявани кварталните паркове

в Пловдив, след като още в края на XIX в. са били създадени двете големи централни градини – Градската и Цар-Симеоновата”, обяснява историкът Стефан Шивачев.

Цар-Симеоновата градина беше основно обновена преди 9 г., а преди броени дни – на 19 април, след мащабна реконструкция беше открита и Градската.

“Тази градина, наричана Градската, е първият обществен парк не само в Пловдив, а и в страната. Не беше ремонтирана от 40 г. и връщането на блясъка ѝ беше задача №1 за администрацията на район “Централен” в последните години. Но след като вече е готова, идва редът на парка Парашутната кула. Живея точно до него и зная, че ще се говори, че затова се заемам с него, но и това зелено пространство трябва да придобие привлекателен вид”, убеден е кметът Георги Стаменов.

В архивите липсват точни данни и за наименованието Парашутната кула. Предполага се, че на мястото е имало някаква кула – вероятно водонапорна, но има и легенди, че се е използвала за скокове от парашутисти.

.“Малко по-надолу – вляво след жп прелеза на днешния бул. “Свобода”, е била създадената през 1942 г. Парашутна дружина. Не е изключено кулата в парка да се е използвала за скокове”, допуска Стефан Шивачев. Друг градски мит гласи, че при скок оттам се е стигнало да нещастен случай, затова и кулата е била премахната, но е останала в наименованието на парка.

Градината  е с площ от около 12 дка. “Тя е естествената връзка на Бунарджика с парк “Отдих и култура”, до който се стига през зеленината на бул. “Свобода”. По булеварда вече са изградени фитнес на открито и детска площадка, в добро състояние се поддържа игрището за баскетбол. Но в Парашутната кула има една детска площадка, която вече е доста амортизирана, и една кучешка, както и пейки.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук