11 C
Пловдив
петък, октомври 18, 2024

Пет нови случая на коклюш в Пловдив и областта за два дни

БСДД

16 са вече официално регистрираните заразени с коклюш за областта в момента, съобщи за „Марица“ д-р Таня Учорджиева – началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ – Пловдив. Само за два дни, в понеделник и вторник, са отчетени 5 нови случая – четири в Пловдив и един от Карлово на 15-годишно дете.

„Всички заразени са в ученическа възраст и от различни училища, което е много добре. Директорите са предупредени и съучениците им ще бъдат под медицинско наблюдение в продължение на 14 дни. Само в пловдивското СУ „Димитър Матевски“ децата са две, но те най-вероятно учат в различни смени, защото едното е в трети, а другото – в 11-и клас.

Двете деца от карловското училище „Васил Левски“, едното от които се зарази по-рано, също са от 5-и и 10-и клас“, уточни д-р Учорджиева. Всички болни са на домашно лечение и не карат тежко заболяването. Все още единственият по-тежък случай е на детето с бронхопневмония, което беше прието за лечение в Окръжна болница и е на годинка и 9 месеца.

„До момента все още няма промени в наредбата дали бебетата ще се имунизират по-рано – вместо на два месеща, имунизацията да се поставя на месец и половина“, каза още специалистката.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук