11 C
Пловдив
петък, октомври 18, 2024

Отбелязваме Деня на труда

БСДД

1 май е официален почивен ден в България

Днес отбелязваме Деня на труда, а като официален празник – той е и почивен ден за много от служителите у нас. Първият опит за честване на 1 май в България е от типографското дружество през 1890 година, но за официален празник се обявява по-късно – през 1939 г. За международния ден на труда синдикатите от КТ „Подкрепа“ организират концерт и шествие под надслов „Работни места, заплати и сигурност“.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов каза, че ще продържават да акцентират на проблемите, свързани с доходите, енергетиката, условията на труд и заетостта.
И от другата голяма синдикална организация у нас – КНСБ, ще отбележат 1 май с множество инициативи в цялата страна. Днешният ден е и официалният празник на Първомай, а гост за празненствата в града е вицепрезидентът Илияна Йотова.

Отбелязваме Деня на труда - 1 май - Bgonair

В Русе КНСБ раздава информационни листовки, част от кампания в полза на трудещите се. Според координатора на синдиката Боянка Димитрова днес се почита и паметта на загиналите при трудови злополуки. „Искаме да обърнем внимание на трудещите се хора, че имат права, които трябва да следват. Обясняваме за безопасните условия на труд и каква защита им дава синдиката. Днес ще направим информационен център в Русе, за да запознаем хората с темите, които ги интересуват, във връзка с работната среда и нарушенията в нея. Правата се търсят много по-лесно в синдикална организация – когато сме обединени“, заяви тя.

В Русе е организирано и първомайско шествие, което ще завърши с хоро.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук