Докато думата „плод“ се използва в ботаниката за всичко, което съдържа семе или семена, зеленчукът е общ термин, който обхваща различни видове ядливи растения.
Може би вие си мислите, че знаете какво представляват морковите и цвеклото. Морковите, цвеклото и другите зеленчуци, които растат в земята, всъщност са истинските корени на растенията.
Според професор Стив Рейнърс от Колежа по селско стопанство и науки за живота към Университета Корнел, марулята и спанакът са листата, целината и аспержите са стъблата, а зелените зеленчуци като броколи, артишок и карфиол са незрели цветове.
Относно продуктите, които растат от цветове, като чушки и домати, горещо обсъжданите култури са ботанически класифицирани като плодове, според Рейнърс. Краставиците, тиквичките, патладжаните и авокадото също се класифицират като плодове поради анатомията си, според Европейския съвет за информация за храните. Според регистрирания диетолог и професор Шери Шастни от Държавния университет на Северна Дакота, хората могат да се хранят добре, като разбират различните части на зеленчуците и хранителните вещества, които те съдържат.