8 C
Пловдив
петък, октомври 25, 2024

НОВО: Промени слагат край на безкрайното явяване на шофьорски изпити

БСДД

Вътрешните изпити за шофьорска книжка в учебните центрове да отпаднат. За сметка на това облекчение ще се  намали броят на явяванията на теоретичен и практически изпит пред „Автомобилна администрация“.

Кандидатите за шофьори вече ще имат право да се явяват на тези изпити за книжка не повече от четири пъти в рамките на шест месеца, след което ще преминават ново обучение. Към момента те могат да се явяват неограничен брой пъти на изпит по теория, като след взимането на теорията в рамките на една година трябва да си вземат изпита по практика, отново без ограничение в броя на явяванията.

Това са част от промените в Наредбите 37 и 38, за обучението на кандидат-шофьорите и за явяването им на изпити,  които в момента са на междуведомствено съгласуване, след което ще бъдат публикувани за обществено обсъждане. Те бяха оповестени от министъра на транспорта Георги Гвоздейков по време на дискусията за безопасността на движението.

Сред тях са – намалява се от 5 на 3 години изискуемият преподавателски стаж за ръководителя на учебната дейност. Така по-голям брой лица ще могат да изпълняват функциите ръководител на учебна дейност.

Променя се изискването курсовете за обучение да се организират само в понеделник на всяка четна седмица. Предвижда се те да се организират по всяко време при сформиране на група и отразяване в информационната система.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук