Пържената рибка от години бие рекордите по поръчки в ресторанти и крайбрежни заведения
Официално летният сезон по морето ще бъде открит на 1 юни, но много от крайбрежните заведения вече работят. И това лято най-поръчвани ще бъдат порция цаца, шопска салата, бира и пържени картофи.
Пържената цаца от години бие рекордите по поръчки в ресторанти и крайбрежни заведения, а тази година тя е поскъпнала между един и три лева. Оказва се че най-евтината тази година е в Сарафово, Бургас и Крайморие.
„Най-търсеното при нас са цаца, картофи, шопска, рибена, шкембе. И цените са доста добри, супите са скочили с 20 стотинки, нямаме друго повишение. Порция цаца е 4 лева“, споделя Ани Валекова – управител на крайбрежно заведение.
Продажбата на цаца за месец варира, като се търси рибата да е прясна.
Северин живее в Австрия и прави сравнение между цените на ястията, които обича. Споделя ни, че има строги предпочитания.
„Супата варира между 5 и 10 евро, а стекът – между 40 и 60 евро, не можем да сравним България с Австрия. Със сигурност има значение къде остсядате, разликата може да варира между 5 и 10 лева на ястие. Така че трябва доста добре да сте ориентирани къде са скъпите места и къде евтините“, смята той.
В друго заведение порция цаца е 9 лева и същия грамаж, а пържената дребна рибка достига до 15 лева на някои места в Лозенец или Свети Влас например. Цената на шопската салата може да бъде намерена от 8,50 до 16 лева.