8 C
Пловдив
петък, октомври 25, 2024

Движението по Бетонния мост в Пловдив ще бъде спряно от 17 юни

БСДД

От Община Пловдив официално са уведомили ръководството на Националната компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), ​че сл​ед 15 юни могат да затворят пътната връзка между районите „Централен” и „Южен”. Дните 15 и 16 юни се падат събота и неделя, затова ориентировъчен старт на строителните работи ще бъде даден на 17-и.    

Разрушаването на старата конструкция над жп ареала до бул. „Македония” и изграждането на нова бе отлагано няколко пъти. Въпреки това НКЖИ бърза да завърши инфраструктурния проект за скоростна жп линия Пловдив – Бургас, която ще позволи влаковете да развиват скорост до 160 км/час.

Мащабният обект се финансира по европейска програма и ако държавното дружество не спази определените срокове за завършването му, ще се наложи за своя сметка да покрива разходите за подмяна на железопътните съоръжения, пасарелки, подлеза под Централна гара. Отделно поема и харчовете за моста с приблизителна цена от 5 млн. лева.

Предстои до пешеходния ЖП прелез на Сточна гара изпълнителите да направят временни перони и подходи от двете страни на линията. Пътниците ще слизат и ще се качват от тази спирка, защото преминаването на влаковете под Бетонния мост ще бъде невъзможно. Мостът ще се разрушава, след което ще се строи нова конструкция със същите габарити – 9 метра ширина на пътното платно. Рампата от бул. „Христо Ботев” не е включена в проекта и по нея няма да се работи.

Със затварянето на Бетонния мост трябва да тръгнат влаковете от другата му страна – от Централна гара за Филипово.

 

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук