8 C
Пловдив
петък, октомври 25, 2024

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето

БСДД

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. В почти всички държави по света се празнува Ден на детето или Ден на децата. Този празник е на различни дати и по различен начин е свързан с традицията на отделните държави.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони.

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

  • В България през 1927 г. е издаден указ на цар Борис Трети за отбелязване на Деня на детето през втората неделя след Великден всяка година. Така за първи път у нас Денят на детето е честван официално на 8 май 1927 г. Той се провежда под патронажа на княгиня Евдокия и по-късно на съпругата на Борис III.
  • От 1928 г. инициативата за официалното му празнуване се поема от Съюза за закрила на децата в България.
  • През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.
  • През 1959 г. Общото събрание на ООН обявява 20 ноември за Световен ден на децата, но едни от малкото страни, които възприемат тази дата като своя са Египет, Канада, Финландия и Тринидад и Тобаго.

Мили деца, желаем ви безгрижни дни, весели игри и приятели добри! Честит ден на детето!

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук