8 C
Пловдив
петък, октомври 25, 2024

Последствията от ядрените опити в САЩ: Жителите на Ню Мексико настояват за компенсации за раковите заболявания

БСДД

13 хиляди души са живели в района през 1945 г.

Създаването и тестването на първото ядрено оръжие в света е през 1945 година в пустинята в Ню Мексико. Уесли и неговото семейство са живели на 32 километра от мястото, където се е провеждал ядреният опит, разказват от Voice of America. Той си спомня как в нощта на експеримента прозорците на къщата са се счупили, а стъклата са паднали върху него. Уесли добре помни ярката светлина от бомбата.

Създателят на атомната бомба Роберт Опенхаймер и неговият екип избират това място за провеждане на тестовете под претекста, че е отдалечено от населени места. Според общественият активист Тина Кордова днешните изследвания показват, че тогава районът е бил населяван от над 13 хиляди души. „Това не е отдалечено и необитаемо място. Не е някаква огромна пустиня, в която никой не живее. Те не ни отразиха. Разчитаха, че сме необразовани, невзрачни, неспособни да се защитим и ни бомбардираха“, казва тя.

Сега, когато е на 85 години, Уилсън казва, че неговите родители, братя и сестри са страдали от ракови заболявания, които според тях са били свързани с излагането на радиация.

До момента не е проведено обстойно изследване на здравето на хората, живеещи в близост до зоната, където са се провеждали атомните тестове, което да докаже това твърдение. По тази причина местният консорциум направи своя собствено здравно проучване. Пенсионираният лекар Арлин Браун, която е помагала с изготвянето на изследването, казва, че през годините на своята практика е виждал развитието на определени закономерности при раковите заболявания в района. „Има фамилии, при които всеки един член е починал или такива, които са загубили 9 от 10 души от семейството от някакъв вид раково заболяване. Те заслужават поне признанието, че също са допринесли за военните усилия, а те дори не са признати за съществуващи. Това не е редно“, казва тя.

Съществува известна федерална компенсация за хората в части от Невада, Юта и Аризона, които са развили сериозни заболявания след предполагаемо излагане на радиация от по-късни ядрени опити. Тя обаче не важи за хората в Ню Мексико. Срокът на действие на Закона за компенсация за радиационно облъчване изтича на 10 юни. Освен, ако не бъде удължен от Конгреса със законодателство, което вече е прието от Сената и ще обхвана и хората в Ню Мексико. Администрацията на Байдън заявява, че е превърнала в свой приоритет преодоляването на вредите за здравето, вследствие на токсини, намиращи се в околната среда. С наближаването на крайната дата на действие на сегашния закон, местният консорциум в Ню Мексико се надява да получи обезщетението и признанието, което чака от почти 80 години, завършват от Voice of America.

 

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук